Det mener Hustlerne om…

Kompressions-tøj:

Kan bruges på to tidspunkter. Undervejs i konkurrence og efter konkurrence til at restituere med.

Der findes ingen rigtig gode eller cykelspecifikke studier af kompressionssokker og –shorts, men de studier, der trods alt findes, finder, at atleter, der bruger kompressionstøj oplever en mindre ømhed i musklerne 24-48 timer efter konkurrence, men de yder ikke en bedre indsats en kontrolgruppen ved ny fysisk aktivitet inden for dette tidsrum. Det er nævnt, at atleter med støttestrømper kan lægge en hårdere indsats, fordi de føler sig mindre trætte. Der er ingen målbar effekt.

Hvis du synes det er rart, så gør det. Men regn ikke med at blive hurtigere.

Opvarmning:

Skal du køre et stævne, hvor der er fart på fra begyndelsen er der to gode grunde til at varme op. Du hæver muskeltemperaturen og optimerer iltoptagelsen. Den bedste måde at gøre det på er: 5-10minutter ved 70% af VO2Max. Dvs. moderat hårdt til halv-hårdt. Afslut opvarmningen mindre end 5min før startskuddet lyder. Ellers falder temperaturen i musklerne og iltoptagelsen går tilbage til normal tilstand.

Regner du med, at stævnet er stille og roligt de første par minutter, f.eks. skal holde meget i kø, rulle af sted i et felt med master eller lignende, så spring opvarmningen over. Der er ingen grund til at bruge unødvendigt af glykogenlagerne.

Kramper:

Exercise associated muscle cramps er der ingen der ved, hvorfor kommer. Det sker for nogen og ikke for andre. Der findes i den videnskabelige litteratur ingen enighed, der støtter dehydrering, varme eller mineralmangel som årsag. Dog lader der til at være en sammenhæng mellem relativ belastning i forhold til træningstilstand. Så får du kramper; træn mere eller konkurer langsommere.

Men igen, ligesom med kompressionstøj; Er der noget der virker for dig, så bliv bare ved med det.

Ovenstående er baseret på: Allen, Hunter & Cheung, Stephens; Cutting Edge Cycling, Human Kinetics, 2012 og mit eget bachelorprojekt om EAMC, 2014.

Team Hustler. 2015